Jezelf meer laten zien

Jezelf meer laten zien. Hoe doe je dat als dit niet direct in je karakter zit?

Wellicht herken jij jezelf in hoe mijn functioneringsgesprekken steevast verliepen: Eerst mocht ik vertellen hoe ik de afgelopen periode had ervaren. Mijn manager vulde aan en was royaal met complimenten. Toch wist ik wat er ging komen, die onvermijdelijke ‘maar’. Zo rond de afronding, voelde ik de spanning toenemen. Dan klonk daar die ene zin: ‘Je mag jezelf wel wat meer laten zien.’ Soms nog aangevuld met: ‘Het zit er echt wel in, maar het lijkt er niet uit te komen.’

Jezelf meer laten zien, dat klinkt zo eenvoudig. Alsof het helemaal niet moeilijk is. Iets dat je gewoon maar moet doen. Een knop die je simpelweg omzet. Helaas gaven mijn managers er nooit een praktische handleiding bij. Ondertussen pijnigde ik mezelf met de vraag ‘hoe dan?’

Anders in elkaar zitten

Op die vraag wil ik antwoord geven. Aan jou, omdat jij misschien precies met hetzelfde zit als ik toen. Waar ik mee wil beginnen, is dit. Aan ‘jezelf laten zien’ zitten twee kanten: die van de ander én die van jezelf.

Eerst maar even met de kant van de ander. Degene die vindt dat je jezelf meer moet laten zien, heeft daar zelf vaak totaal geen problemen mee. Het is het type mens dat makkelijk schakelt, geen moeite heeft zichzelf uit te spreken en die tegelijkertijd kan denken en praten. Maar hier begint het probleem: iedereen gaat er onbewust vanuit dat de ander hetzelfde in elkaar zit als zichzelf. Dus als je manager (of je partner) het niet moeilijk vindt om zichzelf te laten zien, dan kun jij dat toch ook, net als zij? Je moet het gewoon doen.

Het probleem: iedereen gaat er onbewust vanuit dat de ander hetzelfde in elkaar zit als zichzelf

Maar misschien ben jij juist iemand die tijd nodig heeft om na te denken. Jouw mening heeft zich niet snel gevormd. Tegen de tijd dat jij weet wat je ergens van vindt, is de vergadering al lang afgelopen. Als er gebrainstormd wordt, vind je dat lastig te volgen. Je wil namelijk alle voors en tegens afwegen, maar daar is geen tijd voor. Dus zeg je maar niets. En als er een mening bij je opkomt, dan wil je eerst bedenken of die mening wel echt hout snijdt.

Bruikbare tips

Als dit jouw verhaal is, dan heb ik een paar bruikbare tips voor je: adviezen waar ik zelf veel aan gehad heb.

· Besef je allereerst dat je niet vreemd bent. Jij hebt enorm veel waardevols in te brengen. Zaken diep doordenken is een kwaliteit die niet iedereen heeft. Je hebt het nuttige vermogen om zaken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en je kalme karakter straalt rust uit.

· Besef dat je altijd ergens op terug mag komen. Jouw mening is ook de volgende dag nog steeds waardevol. Als er in een vergadering een rondje wordt gemaakt, vraag dan of jij als laatste mag. Dan heb je extra bedenktijd.

· En als laatste: deel eerder je gedachten. Neem mensen mee in waar je aan denkt. Zeg wat je vindt, ook al is je mening voor je gevoel nog niet ‘rond’. Of zeg ‘ik moet hier even over nadenken, ik kom er snel bij je op terug.’ Zo neem je mensen mee in je denkproces én bouw je ruimte in voor jezelf. Zo kom je krachtig over en blijf je tegelijk dicht bij jezelf.

Heel veel succes!

Maarten Goossensen

==============================

Wil je hier eens hierover doorpraten? Bij Elkaar Begrijpen geven we persoonlijke coaching op basis van een persoonlijk communicatietool. Deze tool geeft je geweldig veel inzicht in jouw persoonlijke manier van communiceren (zoals bijvoorbeeld de manier waarop ik hierboven beschrijf)

Spreekt dit je aan? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!