Ik word gek van mezelf!

.

“Jarenlang begreep ik niets van mezelf. Aan de ene kant ben ik namelijk een echt mensen-mens. Ik houd ervan om samen met andere mensen plezier te hebben en te genieten van het leven. Maar tegelijkertijd heb ik ook een andere kant. Een kant die behoefte heeft om me terug te trekken in een bibliotheek, om na te denken en op te gaan in dingen die ik boeiend vind.”

Wie ben ik echt?

Ik vond dat lastig, want wie was ik nou eigenlijk echt? Dat sociale dier of die teruggetrokken professor? Het voelde als twee interne tegenpolen die elkaar niet altijd goed begrepen. Soms voelde ik me verscheurd, omdat ik beide behoeften voelde trekken. Want beide kanten bleven aandacht vragen, omdat ze onderdeel zijn van wie ik ben.

Toen ik naar een seminar van Elkaar Begrijpen ging, werd mijn vraag eindelijk beantwoord. En dat antwoord bleek even simpel als bevrijdend. Want beide kanten zitten in mijzelf en zijn deel van hoe ik me verhoud tot mezelf en de wereld om mij heen.

Tijdens het seminar werd me helder uitgelegd dat wij als mensen allemaal verschillende talen spreken in de communicatie. Elk mens spreekt zeven talen, waarbij we verschillen in de volgorde en de intensiteit van deze talen. Je eerste taal spreek je vanzelfsprekend vloeiend, je zevende taal is de taal die je het minst makkelijk spreekt.

Ik begrijp mezelf

Ineens vielen dingen op hun plek: ik kwam erachter dat de verschillen die ik bij mezelf zag, eigenlijk verschillende talen zijn. Mijn eerste taal is namelijk een typische denk-taal, terwijl mijn tweede én derde taal juist voel-talen zijn. Dat verklaart mijn ene behoefte om in m’n eentje na te denken in de bibliotheek en mijn andere behoefte om verbinding te voelen met gezellige mensen om me heen.

Dit ene inzicht heeft me ontzettend geholpen om dingen op z’n plek te laten vallen. Niet langer word ik gek van mezelf, omdat ik dingen beter kan plaatsen. Ik begrijp mezelf nu veel beter! Nu ik weet dat het allebei bij me hoort, kon ik er ineens ook veel meer waardering voor hebben. Ik weet nu veel beter wat ik nodig heb en wat ik moet doen om een balans te vinden tussen die verschillende kanten van mezelf. Omdat ik nu veel beter weet wie ik ben en wat ik nodig heb, gaat het leven met mezelf en anderen veel makkelijker.

Ik begrijp mezelf … en de ander!

En niet alleen dat: ik kan anderen ook veel beter begrijpen. Ik zie dat mensen ook allemaal verschillende talen, behoeften en voorkeuren hebben. Ik kan nu veel beter, zonder waarde-oordeel, iemand waarderen zoals hij is. Zelfs als iemand totaal anders in elkaar zit dan ik. Mijn relaties zijn hierdoor verbeterd, terwijl ik juist nog veel meer mezelf ben geworden.

– Een deelnemer van een seminar van Elkaar Begrijpen-