Miscommunicatie? Doe deze drie dingen

Wie geeft er nou een stilteweekend in een klooster cadeau aan een luidruchtig feestbeest die niet alleen kan zijn? Of wie geeft er nou een parachutesprong cadeau aan iemand met enorme hoogtevrees?  

Niemand, zou je denken.  

Think again 

We doen het allemaal. In onze relatie, in vriendschappen en bij onze collega’s op ons werk. Want in elk intermenselijk contact geven we namelijk wat we zelf fijn vinden om te krijgen. Als we iets willen betekenen voor een ander, gaan we allemaal vooral van onszelf uit. Goed bedoeld natuurlijk, maar net zo onhandig als die misplaatste verjaardagscadeaus van hierboven 

Hoe dat in de praktijk eruit ziet?  

We denken dat we onze partner helpen als we haar een handige oplossing voor haar probleem bieden, terwijl ze eigenlijk alleen maar een luisterend oor wil. We denken dat we onze collega helpen met een bemoedigende peptalk, terwijl hij eigenlijk wil dat we wat praktische klussen van hem zouden overnemen.    

Dat is vragen om problemen.  

Want je partner zegt dat ze geen oplossing van je hoeft. En je collega zegt dat die peptalk van jou helemaal niet helpt. Daarom roep jij vervolgens dat je het allemaal goed bedoeld had. Dat je alleen maar probeert te helpen. En dat ze het dan maar lekker zélf uit moeten zoeken met hun probleem.  

Dag begrip, hallo miscommunicatie.  

Hoe kom je hier uit? Doe deze drie dingen.  

  1. Vraag. Als je collega/vriend/partner bij je aanklopt met een probleem, vraag dan: wat heb je nodig? En eventueel daarna: Wat heb je nodig, van mij? Dat klinkt misschien logisch, maar bijna niemand stelt die vraag. Omdat we wel denken te weten wat de ander nodig heeft. Aardig bedoeld, maar we zitten er vaak naast. Vragen, dus.  
  1. Luister. Ik hoor je denken: ‘Oh, wat een open deur.’ Maar luisteren, écht luisteren, daar is de moderne mens niet zo goed in doorontwikkeld. Stephen Covey zegt dat we moeten leren om empathisch te luisteren. We zijn namelijk tijdens het luisteren vooral bezig met wat we willen gaan antwoorden. We moeten daarom leren om met de ander bezig te zijn. En onszelf (en onze fantastisch bedoelde adviezen) thuis te laten.  
  1. Geef. Als je altijd gegeven hebt wat je zelf fijn vindt om te krijgen, is het even wennen om te geven wat de ánder fijn vindt om te krijgen. Dat voelt ongemakkelijk. Het is alsof je voor het eerst een andere taal spreekt als je een luisterend oor biedt of praktische hulp geeft als je dat zelf niet gewend bent te krijgen. Maar het effect is net zo positief als je iemand anders in z’n moerstaal aanspreekt: er is contact, je begrijpt elkaar en je kunt echt van betekenis zijn.  

Dus als we de volgende keer een stilteweekend of parachutesprong als verjaardagscadeau willen weggeven, probeer dit eens: Vraag, luister en geef.