Managen vanuit de behoeften van je team

Managen vanuit de behoeften van je team? Zo doe je dat in 3 stappen.
.

Eerlijk is eerlijk, leidinggeven is niet altijd makkelijk. Toch kan elke manager een geweldige manager worden. Hoe? Door te werken vanuit de behoefte van de teamleden. Hoe je dat doet, lees je hieronder in drie heldere stappen. Met een praktische tool als bonus!

  1. Een goede manager zit er niet voor zichzelf.

Het is natuurlijk fantastisch om leidinggevende te zijn. Je mag strategie bepalen, plannen in gang zetten en mooie doelen bereiken. Maar er is nog zoveel meer, want als leidinggevende ben je vooral een people manager. Je bent er voor je mensen en dat is per definitie een dienende taak. Een leidinggevende die zich ten dienste stelt van het team kan veel meer bereiken dan iemand die voor de troepen uitloopt, zijn eigen doelen nastreeft en ondertussen het team kwijtraakt.

  1. Een goede manager durft kwetsbaar te zijn

Een teamleider is een eerste onder zijn gelijken. Hij/zij heeft niet dezelfde positie als de teamleden, maar is wel een mens zoals ieder ander. Een manager die op menselijk niveau contact durft te maken en een veilige verbinding creëert, krijgt meer voor elkaar. Dat is per definitie spannend, want kwetsbaar zijn heeft altijd een risico in zich, want hoe reageert de ander als je je openstelt? Een manager die dat toch aandurft, komt een laag dieper met mensen. Precies waar je moet zijn als je goed wilt leidinggeven.

  1. Een goede manager sluit aan op de behoefte van de medewerkers

Of een leidinggevende goed is, blijkt heel persoonlijk. Waar de één een manager niks vindt, loopt de ander ermee weg. Dat komt doordat teamleden verschillende behoeften hebben. Een goede manager weet dat en probeert aan te sluiten op wat de individuele teamleden nodig hebben. Maar hoe kom je hierachter?

Een effectieve manier om dit boven tafel te krijgen, is het inzetten van de Life Languages™. Deze communicatietool gaat er van uit dat teamleden zeven verschillende talen spreken, waarbij ze voorkeur hebben voor bepaalde talen. Omdat de talen en de bijbehorende behoeften heel verschillend zijn, kan er enorme spraakverwarring tussen mensen ontstaan. Dit zorgt voor problemen in de onderlinge communicatie, iets waar elk team weleens mee te maken krijgt.

Als manager kun je hierin een sleutelrol spelen! Als je weet welke Life Languages™ een rol spelen in communicatieproblemen, kun je je team helpen om verder te komen. Dat begint ermee dat je als manager weet wat de individuele teamleden nodig hebben en daar van uit gaat. Met resultaat: want een team dat zich door de manager gezien en begrepen voelt, laat zich beter aansturen, werkt beter samen en presteert beter dan andere teams.

Ben jij benieuwd naar de Life Languages™? Maak kennis met jouw Life Languages™ profiel en krijg als manager inzicht in wat dit voor jou en je team kan betekenen.

 

Teamcoaching