.
Gedonder in je team? Doe dit (niet)!
Elk team krijgt ermee te maken: conflicten. Hieronder een zestal dingen die je vooral niet moet doen ? En wat wél.
1.Doen alsof er niets aan de hand is. Om te beginnen: de meeste mensen houden niet conflicten. We hopen liever dat het overwaait, in plaats dat we het aanpakken. Gevolg is dat de boel ondergronds vrolijk verder woekert: het lijkt er niet te zijn, maar het is er wel. Niet negeren dus. Een conflict kun je beter direct aandacht geven, zij het op een tactvolle manier. Op deze manier houd je het klein en beheersbaar.
2. In paniek raken. Een conflict kan voor veel stress zorgen in een team. Zeker als het ingewikkeld wordt en de emoties hoog oplopen. Raak dan vooral niet in paniek. Een conflict is niet leuk, maar hoort er ook bij. Vroeg of laat gaat elk team hier doorheen, het is een fase. Als je het als leidinggevende goed aanpakt, wordt het team er ook sterker van. Op deze manier is een conflict zelfs een kans om te groeien.
3. Luisteren naar de hardste schreeuwers. We zijn geneigd om vooral te luisteren naar de verbaal sterke, luidruchtige mensen in het team. Terwijl het essentieel is om ook naar de mensen te luisteren die zich terugtrekken. Zij zullen zich minder snel uitspreken, maar hebben vaak juist waardevolle inzichten. Je moet er wel naar vragen en goed luisteren om dat boven tafel te krijgen. Pas als je echt iedereen gehoord hebt, heb je helder zicht op het complete plaatje.
4. Emotioneel te betrokken zijn. Als leidinggevende kun je ook enorm meegetrokken worden in de emoties van een conflict. Je wordt overspoeld door de situatie en je zicht op een oplossing wordt vertroebeld. Dan is het belangrijk om naar de feiten te kijken en dingen niet persoonlijk te maken. Even afstand nemen levert dan rust op om (weer) heldere doelen te stellen en een plan te maken om hier als team goed uit te komen.
5. Niet luisteren naar wat erachter zit. In een conflict kunnen we ons behoorlijk laten afleiden door alle verwijten die over en weer vliegen. Belangrijk om te weten: achter elk verwijt zit een behoefte. Bijvoorbeeld: een teamlid verwijt jou dat je er nooit bent, terwijl hij eigenlijk wil dat je er voor hem bent en ondersteunt. De kunst is om dat naar boven te halen, dan kun je daarover praten. Dat begint met goed luisteren, doorvragen en daarmee de kern naar boven halen.
6. Het zelf op willen lossen. Soms wordt het zo ingewikkeld dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of je zit er als leidinggevende zelf zo diep in, dat je niet meer neutraal kan kijken en handelen. Dan is het raadzaam om hulp te vragen, ook al is daar soms moed voor nodig. Heb jij ook gedonder in je team en je komt er niet alleen uit? Wij helpen je graag!