Maarten Goossensen trainer/coach

In elk team zit er wel een: de stille collega. Bij vergaderingen zie je ze vaak alles in zich opnemen, maar zich zelden uitspreken. Als er met z’n allen gezongen wordt voor die jarige collega, dan staan ze achteraan. Werk je in een kantoortuin? Dan is het vaak de collega met de koptelefoon op. In de pauze trekken ze vaak hun eigen plan.

Ze worden vaak verkeerd begrepen. Ze zijn echt wel sociaal vaardig, maar bewegen zich liever niet in groepen. Dan kiezen ze ervoor om te luisteren, soms als enige. Ze voelen zich snel overprikkeld, alleen zijn helpt ze die overload daaraan weer te dumpen.

Als je wilt weten wat er in hen omgaat, dan zul ernaar moeten vragen. Als het onderwerp écht hun interesse heeft, dan kunnen ze zomaar je omverblazen met hun (feiten)kennis.

Hun beste ideeën komen vaak pas (ver) ná de vergadering en als ze iets moeten voorbereiden, kunnen ze daarin doorslaan.

💡 Je kunt je eraan storen. Veel beter kun je hen waarderen en koesteren, want in een team zijn ze onmisbaar. Deze mensen wil je er echt bij hebben en houden!

Waarom?
📌 Ze zijn ontzettend loyaal.
📌 Ze verzetten stilletjes bergen werk.
📌 Ze zijn experts in het vergaren van informatie.
📌 Ze zijn in een-op-een contact vaak heel sterk.
📌 Ze kunnen geweldig goed risico’s in kaart brengen.
📌 Ze denken diep na over dingen en komen dan met enorm waardevolle inzichten.

Een paar praktische tips om op hun behoeften aan te sluiten en ervoor te zorgen dat zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd weten.

📍 Geef jouw onverdeelde aandacht als ze iets vertellen. Als je ondertussen iets anders doet, ben je ze kwijt.
📍 Geef hen de ruimte (letterlijk en figuurlijk).
📍 Deel de agenda en vergaderstukken ruim vóór een vergadering. Zo geef je hen tijd om zich voor te bereiden.
📍 Als ze zaken zeggen als ‘ik weet het nog niet’ of ‘ik moet er over nadenken’ geef hen dan de tijd. Spreek bijvoorbeeld een moment af waarop je erop terug zal komen.
📍 Besef dat ze in de regel dieper nadenken dan alle andere collega’s. Dus áls ze iets zeggen, dan is daar heel goed over nagedacht!
📍 Goed om te weten: ze willen een gedachte eerst voor zichzelf afronden, voor ze hem delen.
📍 Vraag aan het eind van de vergadering of iemand ergens op terug wil komen, omdat erover nagedacht is.

👉🏻 En, alsjeblieft…zeg niet bij het jaarlijkse beoordelingsgesprek ‘dat ze zich meer mogen laten zien’. (want het zit er écht in)’.