“Als het een keer mis gaat met ons team dan kom ik wel bij jullie terug!”. Dat zeggen mensen weleens als ze horen dat wij met teams werken. Onze reactie? “Wij staan dan graag voor je klaar, maar als je pas belt als je middenin de problemen zit, sta je al wel met 3-0 achter.” In de praktijk zien we bewezen dat je als team juist moet investeren als het (nog) goed gaat. Elkaar begrijpen is een voorwaarde. Als er dan toch conflicten ontstaan, heb je direct al de juiste tools in handen om je team hier doorheen te managen.
Resultaten behalen
Wil jij een sterk team bouwen of bewaren? Mogen we je dan deze vraag stellen: Wat vind jij het belangrijkste in je organisatie: waar streef je naar? Het antwoord zal ergens hierop uitkomen: het behalen van belangrijke doelen. Die de stip op de horizon: waar je naar toe werkt. Essentieel, maar het helder krijgen van die stip is vaak het probleem niet. Wél om iedereen daarnaar toe in beweging te blijven houden.
De weg naar het doel zal voor ieder teamlid anders zijn.
Met een gezamenlijk doel ben je er niet. De weg naar dat doel zal voor ieder teamlid anders zijn. Herken je dat? Sommigen willen vooral recht op het doel af en zien andere factoren als afleiding. Anderen willen het gevoel van saamhorigheid ervaren, samen de klus klaren is belangrijk. Weer anderen zijn gefocust op wat er hier en nu moet gebeuren, die stip op de horizon is leuk, maar ze willen weten wat er nú moet gebeuren. En er zijn mensen die eigenlijk nog wat langer willen nadenken over bijvoorbeeld de risico’s en te nemen stappen.
Conflictfase
In de beginfase van het project of bij de start van een nieuw team spelen deze elementen vooral onder de oppervlakte. In deze fase is het belangrijk dat teamleden zich geaccepteerd weten en zoeken naar saamhorigheid. Veel mensen spreken zich nog niet echt uit en houden eventuele bezwaren voor zich. Maar zodra iedereen zijn positie heeft ingenomen komt deze onvrede onherroepelijk naar de oppervlakte. Het team komt in de conflictfase.
Dit is de fase waarin het team het meest kan groeien én de fase waarin het meest mis kan gaan.
Dit is de fase waarin het team het meest kan groeien én de fase waarin het meest mis kan gaan. Voor je het weet ontstaat er roddel en achterklap, het vormen van bondjes, manipulatief gedrag en mensen die hardvochtig lijken. Voor een deel van het team voelt het niet meer veilig, anderen raken uit verbinding en er zijn mensen die zich letterlijk of figuurlijk terugtrekken.
Het helpt enorm als je weet wat de ander nodig heeft om zich gezien, gehoord en begrepen te voelen.
Verbinding en succes
De sleutel naar verbinding en succes is begrip. Het is essentieel dat je van elkaar weet hoe je naar zaken kijkt en wat voor de ander écht belangrijk is. Het helpt enorm als je weet wat de ander nodig heeft om zich gezien, gehoord en begrepen te voelen. Als je weet waar ieders kwaliteiten liggen, kun je deze ook optimaal benutten. Waar het om gaat is dit: je moet elkaar begrijpen.
Elkaar begrijpen is niet alleen maar mooi meegenomen, het is een absolute voorwaarde voor succes.